top of page

Zašto korištenje privatnog tekućeg računa nije poželjno u poslovnom svijetu?


Porezna uprava objavila je Mišljenje u kojem je jasno naglašeno da za obrtnike nema ograničenja za korištenje privatnog tekućeg računa u poslovne svrhe. Iako su se mnogi poveselili toj mogućnosti i vidjeli je kao opciju za sebe, zamolila bih vas da stanete i razmislite zašto to nije pametna poslovna praksa.


Evo nekoliko argumenata zašto bi obrtnik trebao otvoriti poslovni žiro-račun umjesto koristiti privatni tekući račun:

  1. Preglednost i organizacija: Poslovni žiro-račun omogućuje jasno razdvajanje poslovnih transakcija od osobnih. To olakšava praćenje financijskih tokova, poreznih obveza i analizu poslovanja. Ako se sve transakcije obavljaju putem privatnog računa, obrtnik će imati problema s razlikovanjem poslovnih troškova od osobnih, što može dovesti do poteškoća u vođenju financijskih evidencija.

  2. Profesionalnost i povjerenje: Korištenje poslovnog žiro-računa pruža profesionalni izgled i signalizira ozbiljnost i povjerenje u poslovanje. Kada obrtnik koristi privatni račun, klijenti i partneri mogu dobiti dojam da se radi o neozbiljnom ili neprofesionalnom pristupu poslu. Otvoren i jasan poslovni račun pomaže u izgradnji povjerenja s klijentima i stvara profesionalni dojam.

  3. Porezne obveze: Korištenje poslovnog žiro-računa olakšava praćenje prihoda i rashoda vezanih uz poslovanje. To je važno za točno izvještavanje o prihodima i plaćanju poreza. Ako se koristi privatni račun, obrtnik se može suočiti s poteškoćama u identifikaciji poslovnih troškova i prihoda prilikom izvještavanja o porezu. To može rezultirati pogreškama u izvještavanju i izazvati probleme s poreznim tijelima.

  4. Standardizirani bankovni izvadci, datoteke i računovodstveni troškovi: Kada se koristi poslovni žiro-račun, banke često pružaju detaljne izvještaje o transakcijama i financijskom stanju računa tzv. bankovne izvatke u standardiziranom obliku, što olakšava praćenje poslovnih aktivnosti i vođenje računovodstvenih evidencija. Također, poslovni žiro-računi kod većine banaka dolaze uz standardiziranu digitalnu datoteku za brže učitavanje i obradu podataka. Digitalizacija u poslovnom svijetu u dubokom je zamahu, a nedostatak takvih oblika podataka znači povratak na ručne obrade. Vrijeme je novac? S druge strane, ako se koristi privatni račun, obrtnik će morati uložiti dodatan napor i vrijeme kako bi ručno pripremio podatke za obradu bilo u vlastitom angažmanu ili za treću osobu što će nužno rezultirati dodatnim troškovima za angažman računovođe ili knjigovođe.

  5. Naknade za transakcije: Troškovi privatnih i poslovnih računa uvođenjem SEPA sustava skoro su se pa izjednačili, no uz fiksne naknade banke često naplaćuju posebne naknade za obrađivanje uplata i izvršenje plaćanja. Vrlo je izvjesno da će naknada koju sada plaćate za potrebe privatnog tekućeg računa narasti zbog budućih naknada na poslovne transakcije koje trenutno na privatnim računima ne postoje.

Ukratko, iako bi se na prvi pogled moglo činiti da će korištenje privatnog računa za poslovanje rezultirati uštedama na naknadama za vođenje poslovnog žiro-računa, važno je pažljivo razmotriti potencijalne troškove, porezne obveze i administrativne izazove koji se mogu pojaviti s takvim pristupom. Porezna uprava blagoslovila je korištenje privatnog tekućeg računa za obrtnike u poslovne svrhe, no otvaranje poslovnog žiro-računa donosi brojne prednosti. On omogućuje preglednost, organizaciju, profesionalnost, usklađenost s poreznim propisima. U mnogim slučajevima, otvaranje poslovnog žiro-računa može dugoročno biti pametnija i financijski održivija opcija.


D.D.

367 views0 comments

Comments


bottom of page