top of page

Ograničenje rada nedjeljom - izmjene Zakona o trgovini stupaju na snagu 1. srpnja 2023. godine

Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o trgovini u Republici Hrvatskoj stupa na snagu 1. srpnja 2023. godine. Ovaj zakon ima za cilj regulirati radno vrijeme prodajnih objekata u Republici Hrvatskoj.


Prema ovom zakonu, trgovac ima pravo samostalno rasporediti radno vrijeme svojih prodajnih objekata u ukupnom trajanju do 90 sati tjedno od ponedjeljaka do subote. Međutim, prodajni objekti će biti zatvoreni nedjeljom i u dane blagdana.


Trgovac može samostalno odrediti 16 nedjelja u godini kao radne i pritom dodati 15 sati ukupnom fondu za raspored radnog vremena prodajnih objekata.


Vlada Republike Hrvatske ima ovlasti odlučiti koji će prodajni objekti raditi u dane blagdana sukladno zakonu kojim se uređuju blagdani, spomendani i neradni dani u Republici Hrvatskoj.


Postoje iznimke za prodajne objekte koji se nalaze unutar ili su sastavni dio kolodvora, zračne luke, benzinske postaje, bolnice, hotela, muzeja, OPG-a i sl.


Ovaj zakon ima za cilj stvoriti bolje uvjete za rad u trgovini. Trgovci će i dalje imati fleksibilnost u određivanju radnog vremena svojih prodajnih objekata, ali sa puno većim ograničenjem. Dok će kupci trebati steći naviku planiranja kupovine.


Svi prodajni objekti u Republici Hrvatskoj moraju biti u skladu s ovim zakonom, a kršenje zakona bit će sankcionirano.


Objavljenje izmjene pročitajte ovdje:
D.D.
78 views0 comments

Comments


bottom of page